Verslag: webinar ‘Aardgasvrij, hoe dan?’

Een ontdekkingtocht in het verduurzamen van je huis

Op de avond van 14 april kwamen twintig wijkgenoten digitaal bij elkaar om meer te horen over praktische manieren hoe je je huis kunt verduurzamen. Concrete aanleiding voor de bijeenkomst was het onderzoek dat Hoogravenaars Jochem Rutters en Matthijs Weststeijn uitvoeren naar het aardgasvrij maken van hun jaren ’50-rijtjeswoningen. Jochem en Matthijs vertelden tijdens het webinar over hun deelname aan het gemeentelijke project ‘Expeditie Warmte’ (https://jouwhuisslimmer.nl/utrecht/actiepagina/expeditiewarmte/). In dat project hebben bewoners en bedrijven samen een plan opgesteld voor het aardgasvrij maken van hun huis én, wellicht, hele straat.

Het no-regret-trio: isoleren, kieren dichten, ventileren

Jochem en Matthijs hielden een uitgebreide presentatie, waarbij er ook ruimte was voor vragen en gesprek tussendoor. Een belangrijke boodschap van Jochem en Matthijs was om altijd te beginnen met het aanbrengen van goede isolatie, kieren te dichten en je ventilatie goed op orde te maken. “Dat zijn no-regret maatregelen, die altijd comfort én rendement opleveren, financieel en voor het klimaat. Je moet die basis op orde hebben voordat je denkt aan vervanging van je gasketel door een duurzamere vorm van verwarming.”

Kleinschalig bronnet

Verder legden ze uit dat het door hen ontwikkelde plan uitgaat van een kleinschalig bronnet (zie: https://keuzehulpduurzaamverwarmen.nl/technieken/bronnet/) op lage temperatuur, dat kan beginnen met enkele huizen en later kan worden uitgebreid. Het bronnet bevat lage temperatuur warmte die in de woningen wordt opgeplust met een elektrische warmtepomp. Het bronnet zou onder het pad achter de woningen kunnen worden ingegraven, op enkele meters onder de grond.

Op naar de uitvoering?

Jochem, Matthijs en de bij het plan aangesloten bedrijven gaan door met de ontwikkeling en uiteindelijk uitvoering van hun plan. Omdat er veel vergelijkbare woningen zijn als die van Jochem en Matthijs is dat in potentie interessant voor de verduurzaming van meer woningen in de wijk. Wil je weten of het plan van Jochem en Matthijs ook voor jouw huis interessant zou kunnen zijn? Neem dan contact op met Hoograven Duurzaam, dan brengen we jou met hen in contact.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s